Microbioom
In je darmen leven biljoenen bacteriën die samen met virussen en gisten je microbioom vormen.
De darmen staan in verbinding met je hersenen via je zenuwstelsel en de bloedbaan. Er is steeds meer bekend over hoe de darmen en hersenen elkaar kunnen beïnvloeden.
In je darmen bevinden zich miljarden bacteriën, die samen ruim een kilo wegen. Deze bacteriën zijn essentieel voor het goed functioneren van je darmen. Ze zorgen ervoor dat jouw darmwand gezond is en dat je immuunsysteem goed functioneert. De darmen staan in directe verbinding met de hersenen. De communicatie tussen de hersenen en de darmen verloopt via de langste hersenzenuw in ons lichaam, de nervus vagus. Over hoe de darmen en de hersenen elkaar kunnen beïnvloeden leren we steeds meer. Een verstoring in het microbioom kan tot klachten leiden in de darmen, maar ook in het brein. Depressie en angststoornissen gaan vaak hand in hand met een verstoord microbioom. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10146621/.
Het aanpassen van je dieet kan bij een verstoord microbioom mogelijk helpen om je minder somber te voelen. Met een microbioom onderzoek wordt onderzocht of de bacteriën in de juiste aantallen en verhoudingen aanwezig zijn. Is er een disbalans, dan noemen we dit een “dysbiose”. Een dysbiose kan ontstaan uit een slecht of een eenzijdig voedingspatroon, maar kan ook voorkomen bij auto-immuun ziektes zoals de ziekte van crohn, psoriasis, jicht, reuma. Naast voeding kan genoeg bewegen, goed slapen en een goede balans tussen stress en ontspanning bijdragen aan een gezond microbioom.