Neuroplasticiteit I

Wat is neuroplasticiteit en hoe optimaliseer je dit?

Wat is neuroplasticiteit en hoe optimaliseer je dit?

Neuroplasticiteit is het herstructureren van verbindingen en het aanmaken van nieuwe verbindingen tussen hersencellen, als gevolg van externe en interne prikkels (stimuli).Op jonge leeftijd is de mate van neuroplasticiteit hoger dan bij volwassenen, omdat in het brein van kinderen meer nieuwe hersencellen, en sneller nieuwe verbindingen tussen hersencellen worden aangemaakt.

Het is echter een misvatting dat dit op latere leeftijd niet meer kan! Onder de juiste omstandigheden kan het brein ook op latere leeftijd nog steeds herstructureren en nieuwe verbindingen aanmaken. Dit is grotendeels afhankelijk van leefstijl en externe stimuli.

Een vorm van extern stimuleren is bijvoorbeeld het doen van cognitieve training: denk aan dingen onthouden, rekensommen maken of puzzels oplossen. Cognitieve training is een vast onderdeel in de neuroplasticiteitstrainingen van NeuroRC. En waar moet die training aan voldoen om neuroplasticiteit maximaal te stimuleren? Dit is onderzocht door Pauwels en collega’s in 2018. Ze vonden dat:

·        De taak moet moeilijk en uitdagend zijn

·        Hoe minder goed het lukt tijdens de training, hoe beter je later het geleerde kunt reproduceren

·        Je moet wisselen tussen taken en taken moeten onvoorspelbaar zijn

Bij NeuroRC zijn we voorstander van een growth mindset omdat dit je stimuleert om nieuwe dingen uit te proberen. Als je nieuwe dingen uitprobeert ga je uiteraard fouten maken. En laat fouten maken nou net een element zijn wat neuroplasticiteit ondersteunt. Het zorgt er dus voor dat jouw brein in de leerstand komt en nieuwe verbindingen aanmaakt. Op de lange termijn zorgt dit voor betere prestaties.

Bronnen

Pauwels L, Chalavi S, Swinnen SP. Aging and brain plasticity. Aging (Albany NY). 2018 Aug 1;10(8):1789-1790. doi: 10.18632/aging.101514. PMID: 30067225; PMCID: PMC6128435.

© NeuroRC 2024

⚡️ Website door Skeps.nl